Vestavné vinotéky
Vestavné vinotéky jsou přímo určené k zabudování do kuchyňské linky nebo baru. Kvalitu a chuť vína bezesporu ovlivňuje jeho uskladnění. Červené víno vyžaduje teplotu 15 - 18°C, bílé a růžové 7 - 12°C, perlivé 8 - 10°C a pro šumivé víno je optimální skladování vína teplota 5 - 7°C. Pokud nejste zrovna vlastníky vinného sklepa se stabilní teplotou a vlhkostí a toužíte mít vždy po ruce pár správně vychlazených lahvinek kvalitního vína, tak si pořiďte vestavnou vinotéku. Důležité parametry při výběru vestavné vinotéky: rozměry přístroje pro vestavbu, kapacita lahví, počet chladících zón, spotřeba energie, hlučnost, řízení vlhkosti, vnitřní vybavení a uspořádání.
Vinotéky temperované - každá zóna má jinou teplotu. Vícezónové vinotéky lze uplatnit jak ke skladování, tak i na přípravu k servírování více druhů vín.
Vinotéky klimatizované - udržující stálou teplotu, jednozónové vinotéky. Vhodné pro dlouhodobé skladování více druhů vína nebo přípravu k podávání jednoho druhu vína.