-
Hlavní stránka
- Vestavné spotřebiče
- Varné desky
- Indukční varné desky
Indukční varné desky
Indukční varné desky patří k nejdokonalejším a nejoblíbenějším technickým zařízením v kuchyni. Indukční varná deska funguje na principu indukčního ohřevu. Oproti ostatním varným deskám je její výhodou hlavně rychlost ohřevu a nižší náklady na energii. Základním funkčním prvkem indukční desky jsou indukční cívky (elektromagnety). Položením nádoby s vodivým feromagnetickým dnem na desku dojde k propojení indukčních cívek s dnem hrnce. Vzniká elektromagnetický obvod, díky němuž indukce ohřívá jenom dno nádoby. Energetické ztráty jsou tak naprosto minimální.
Sklokeramickou desku nebo indukci? Nastíníme jenom v krátkosti.
Na první pohled se od sebe neliší. Každá ale pracuje na jiném principu. Desky sklokeramické (sálavé) pracují na principu ohřevu topnou spirálou. Rozehřívají celou plotýnku bez ohledu na velikost hrnce a teplotu signalizuje červené zabarvení plotýnky. Varné zóny zůstávají dlouho po skončení vaření horké. Vyšší spotřeba energie. Výhodou varné desky sklokeramické je, že odpadá potřeba kupovat speciální nádobí.
Indukční desky mají pod keramickou deskou umístěny indukční cívky. Magnetický tok prochází materiálem dna kovové nádoby, ve kterém vznikají vířivé proudy, které mají za cíl velmi rychle ohřát dno hrnce. Hlavní výhody indukční desky oproti sklokeramice jsou především v rychlosti ohřevu a úspoře energie. Indukční deska nepálí a proto je její provoz bezpečnější. Od indukční desky můžete očekávat více moderních technologií a vychytávek. Mezi nevýhody se řadí vyšší pořizovací cena a nutnost pořídit speciální nádobí na indukci. Indukční desku by si neměly pořizovat osoby s kardiostimulátorem.
Indukční varná deska je díky moderním funkcím, doplňkům a jednoduchému ovládání nejoblíbenějším typem varné desky současnosti.